Împreună facem dreptate. Aveți încredere în noi. mail+40 788 55 00 57

Despăgubiri accidente

ȘOFERUL VINOVAT DE PRODUCEREA UNUI ACCIDENT RUTIER

Accidentele rutiere ocupă, din păcate, un loc important în dinamica unei societăți moderne, iar riscul producerii acestora este unul sporit. Atunci când dvs. sunteți autorul unui accident rutier, ajutorul oferit de un avocat devine esențial atât cu privire la stabilirea gradului de vinovăție ce incumbă fiecărei părți, cât și cu privire la individualizarea pedepsei.

Ați produs un accident rutier cu victime din culpa dumneavoastră?

Este important să cunoașteți că trebuie în mod obligatoriu să anunțați organele de poliție despre acest eveniment, să nu părăsiți locul accidentului și să nu modificați poziționarea autoturismului sau modificarea urmelor produse de accident fără încuviințarea echipei de cercetare la fața locului. În caz contrar, puteți deveni autor al infracțiunii de „Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia”, prevăzute de art. 338 Cod Penal.

Urmează ca organele penale, odată cu plângerea formulată de victimă, să constituie un dosar penal având ca obiect vătămarea corporală din culpă.

Determinarea vinovăției șoferului în cazul unui accident rutier

În cadrul dosarului penal vor fi administrate probe cu privire la vinovăție, iar în cazul în care contestați culpa se va întocmi un raport de expertiză tehnică auto, prin care un expert autorizat va stabili dinamica accidentului și culpa fiecărei părți.

În situația în care vinovăția aparține în integralitate victimei, cauza va fi soluționată printr-o ordonanță de clasare.

Dacă, însă, vinovăția vă aparție fie și în parte, atunci când victima a necesitat mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, ori s-au produs alte urmări prevăzute de Codul Penal pentru ca fapta să consituie infracțiune, cauza va fi trimisă în judecată și supusă atenției unui magistrat.

Totodată, atunci când victima nu depune plângere penală, sau a suferit leziuni a căror evaluare medico-legaă nu depășește pragul de 90 de zile de îngrijiri medicale, aceasta se poate îndrepta împotriva societății de asigurări, în cadrul unui proces civil, pentru a obține despăgubiri materiale și morale.

Cine plătește daunele în cazul unui accident rutier

Într-un litigiu civil veți avea în mod obligatoriu calitatea de intervenient forțat și veți fi citat, însă sumele de bani solicitate de victimă urmează să fie acordare de societatea asigurătoare ce a emis polița RCA pentru autoturism la data producerii accidentului.

Cabinetul nostru de avocatură acordă consultanță, asistență și reprezentare pe durata întregului proces, atât în fața organelor penale cât și a instanței de judecată, pentru ca interesele dvs. să fie în mod corect satisfăcute.

Programează consultatie telefonică gratuită:

    Call Now Button