Certificat medico-legal

Certificat medico-legal

Certificatul medico-legal reprezintă înscrisul prin care medicul legist evaluează gravitatea leziunilor suferite în urma unei infracțiuni.

Certificatul medico-legal se întocmește la cererea persoanei vătămate, în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului lezionar.

După trecerea celor 30 de zile, efectuarea unui raport de expertiză medico-legală poate fi dispusă doar prin ordonanță emisă de organele de urmărire penală, sau prin ordinul instanței de judecată.


Dispozițiile art. 189 Cod Procedură Penală dispun astfel:
  • „Examinarea medico-legală a persoanei în vederea constatării urmelor și a consecințelor unei infracțiuni se efectuează conform legii speciale.
  • Medicul legist care a efectuat examinarea medico-legală întocmește un certificat medico-legal sau, după caz, un raport de expertiză.
  • Constatarea leziunilor traumatice este efectuată, de regulă, printr-o examinare fizică a persoanei vătămate. În cazul în care nu este posibilă sau necesară examinarea fizică, expertiza este efectuată în baza documentației medicale puse la dispoziția expertului.
  • Raportul de expertiză sau certificatul medico-legal trebuie să cuprindă: descrierea leziunilor traumatice, precum și opinia expertului cu privire la natura și gravitatea leziunilor, mecanismul și data producerii acestora, urmările pe care acestea le-au produs”.

Astfel, atunci când se formulează obiectivele la care expertiza medico-legală vine să răspundă, aceasta poate consemna și aspecte precum: numărul de zile de îngrijiri medicale necesare vindecării, dacă vătămarea a produs o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent, a pus în primejdie viața persoanei ori a provocat avortul.

În împrejurarea în care medicul legist apreciază ca fiind necesar, va dispune emiterea unor trimiteri medicale pentru investigații suplimentare de specialitate.

Ulterior, înscrisurile medicale întocmite în urma consultului vor fi analizate și menșionate în cuprinsul raportului de expertiză medico-legală.

Evaluarea medico-legală va ține seama, între altele, şi de :

  • Tipologia leziunii, localizarea şi dimensiunea acesteia
  • Terapia aplicată, aceasta putând fi chirurgicală, recuperatorie sau medicamentoasă
  • Antecedentele medicale ale victimei, vârsta, bolile preexistente sau alte caracteristici particulare
  • Baremele medico-legale care stabilesc durata medie a îngrijirilor medicale necesare fiecărei afecţiuni; acestea sunt nişte unelte de lucru cu caracter orientativ menite a constitui un îndrumar pentru cei ce evaluează aspectele menţionate
Evaluarea medico-legală îşi propune să analizeze retrospectiv, pornind de la prejudiciul suferit, evoluţia medicală a traumatismului produs de evenimentul vătămător.

Aveți încredere în noi. Împreună facem dreptate.

mail+40 788 55 00 57

X