Împreună facem dreptate. Aveți încredere în noi. mail+40 788 55 00 57

Certificat medico-legal

Certificat medico-legal

Certificatul medico-legal reprezintă înscrisul prin care medicul legist evaluează gravitatea leziunilor suferite în urma unei infracțiuni.

Certificatul medico-legal se întocmește la cererea persoanei vătămate, în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului lezionar.

După trecerea celor 30 de zile, efectuarea unui raport de expertiză medico-legală poate fi dispusă doar prin ordonanță emisă de organele de urmărire penală, sau prin ordinul instanței de judecată.


Dispozițiile art. 189 Cod Procedură Penală dispun astfel:

Sunați acum la
0788 550 057 pentru Consultanță Gratuită!

Astfel, atunci când se formulează obiectivele la care expertiza medico-legală vine să răspundă, aceasta poate consemna și aspecte precum: numărul de zile de îngrijiri medicale necesare vindecării, dacă vătămarea a produs o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent, a pus în primejdie viața persoanei ori a provocat avortul.

În împrejurarea în care medicul legist apreciază ca fiind necesar, va dispune emiterea unor trimiteri medicale pentru investigații suplimentare de specialitate.

Ulterior, înscrisurile medicale întocmite în urma consultului vor fi analizate și menșionate în cuprinsul raportului de expertiză medico-legală.

Evaluarea medico-legală va ține seama, între altele, şi de :

Evaluarea medico-legală îşi propune să analizeze retrospectiv, pornind de la prejudiciul suferit, evoluţia medicală a traumatismului produs de evenimentul vătămător.

Programează consultatie telefonică gratuită:

    Call Now Button